Παρουσία του Γενικού Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος κ. Ευθύμη Μπακογιάννη, πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα συνεδριάσεων του Δήμου, στον Λιμένα Χερσονήσου, η παρουσίαση των τριών εναλλακτικών σεναρίων, επί του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου Χερσονήσου.
Η παρουσίαση του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου έγινε από την ομάδα των μελετητών σε πλήρη σύνθεση, αλλά και με την παρουσία του εκπροσώπου της αναδόχου εταιρίας κ. Δημήτρη Σαμαρά. Το παρών, μεταξύ άλλων στη συνεδρίαση έδωσαν ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος κ. Νίκος Ξυλούρης, η Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Ηρακλείου κ. Στέλλα Αρχοντάκη, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τουρισμού Κρήτης κ. Άρης Στρατάκης, οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Χερσονήσου, εκπρόσωποι των ξενοδόχων της περιοχής, εκπρόσωποι φορέων, μηχανικοί, μελετητές, αλλά και δημότες της περιοχής.
Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Γενικός Γραμματέας κ. Ευθ. Μπακογιάννης τόνισε την αναγκαιότητα του χωρικού σχεδιασμού, κάνοντας σαφές πως τόσο η κυβέρνηση όσο και ο ίδιος προσωπικά, ενσκήπτουν ιδιαίτερα στην περίπτωση του Δήμου Χερσονήσου, ο οποίος βρίσκεται σε μία αναπτυξιακή περίοδο μετάβασης, με τον σχεδιασμό των επόμενων ετών να κρίνεται κομβικός. Ο κ. Μπακογιάννης παραδέχθηκε πως έχει απασχολήσει σοβαρά την κυβέρνηση η περίπτωση της Χερσονήσου λόγω του νέου Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης, αλλά και του Νέου Διεθνούς Αεροδρομίου Ηρακλείου (Ν.Δ.Α.Η) στο Καστέλι, όπως επίσης υπάρχει έντονος προβληματισμός για το συνολικό αναπτυξιακό μοντέλο του Τουρισμού ειδικά στην Χερσόνησο, αλλά και γενικά στη χώρα. Ο Γενικός Γραμματέας έκανε λόγο για μια άριστη συνεργασία των υπηρεσιών του Δήμου με το Υπουργείο, αλλά και του Δημάρχου με τον ίδιο, λέγοντας πως το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο για την Χερσόνησο εκπονείται σε άμεση συνεργασία με τον Δήμο, αλλά και άμεση εποπτεία του Υπουργείου στους μελετητές.
Ο Δήμαρχος από την πλευρά του υπερθεμάτισε την υποδειγματική και ουσιαστική συνεργασία, αναγνωρίζοντας ως πολύ σημαντική την παρουσία του κ. Μπακογιάννη και τόνισε πως χωρίς τον χωρικό σχεδιασμό δεν μπορούμε να μιλάμε ούτε για ανάπτυξη, αλλά ούτε και για πολιτισμό.
Στη διάρκεια της παρουσίασης τονίστηκε πως οι προτάσεις του μελετητικού γραφείου για το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο βρίσκονται ήδη αναρτημένες στην πλατφόρμα συμμετοχικού σχεδιασμού του Υπουργείου Περιβάλλοντος, όπου θα μπορούν όσοι επιθυμούν να υποβάλλουν σχόλια και παρατηρήσεις πάνω στα οποία θα γίνει σχετική επεξεργασία κι έλεγχος.
Η τελική φάση της διαβούλευσης ωστόσο αναμένεται να έρθει μετά από 10 μήνες, όπως διευκρίνισε ο κ. Σαμαράς, κάνοντας σαφές ότι από εκείνη την περίοδο κι έπειτα, όπου πλέον το σχέδιο θα βρίσκεται σε μια τελική μορφή, θα υπάρχει μία ουσιαστική περίοδος διαβούλευσης δύο μηνών προκειμένου να κατατεθεί στην τελική του μορφή.
Όπως αναφέρθηκε επίσης, τα νέα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, έχουν ξεχωριστή βαρύτητα, αφού πλέον έχουν τη μορφή Προεδρικών Διαταγμάτων και κατά συνέπεια τη σύμφωνη γνώμη του Συμβουλίου της Επικρατείας. Αυτό που έγινε επίσης γνωστό είναι ότι οι συγκεκριμένες μελέτες αφενός υπερβαίνουν τα κομμάτια της πολεοδόμησης, ενώ αφετέρου δεν μπορούν να παρεκκλίνουν συγκεκριμένων δεδομένων που τίθενται από την κυβέρνηση και προκύπτουν από εγκεκριμένα σχέδια υπερκείμενου χωροταξικού σχεδιασμού.
Βιώσιμος Δήμος
Στη διάρκεια της παρουσίασης έγινε σαφές ότι σκοπός του νέου Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου είναι να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της νέας εποχής, να απαντά σε δεδομένα και συνθήκες που θα διαμορφωθούν μέσα στα επόμενα 30 χρόνια, αλλά και να δίνει την προοπτική ενός βιώσιμου δήμου για τους κατοίκους και τους επισκέπτες του.
Για το λόγο αυτό, η μελετητική εταιρία προτείνει την υιοθέτηση του σεναρίου της ήπιας παρέμβασης, η οποία μάλιστα έχει αξιολογηθεί με βάση αντικειμενικούς δείκτες ποιότητας κι απόδοσης κι έχει αποδειχθεί ότι συγκεντρώνει την μεγαλύτερη με διαφορά βαθμολογία σε σχέση με τις άλλες δύο προτεινόμενες λύσεις (αυτή του μηδενικού σεναρίου και της έντονης παρέμβασης).
Το σενάριο της ήπιας παρέμβασης, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων περιορισμό της αυθαίρετης δόμησης, καθορισμό και συμπλήρωση των χρήσεων γης, ανάπτυξη εναλλακτικών και νέων μορφών τουρισμού, οργάνωση κι έλεγχο του τουρισμού στο παράκτιο μέτωπο, ανάπτυξη ήπιων, οργανωμένων και δομημένων μορφών παραγωγικής δραστηριότητας, πολεοδόμηση οικισμών, ενίσχυση κι ανάπτυξη νέων υποδομών, ενίσχυση του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα και διασύνδεσης τους με τον Τουρισμό, υποστήριξη της κτηνοτροφίας και σύνδεση με το φυσικό κάλος και το πολιτισμικό απόθεμα της περιοχής.
Όλες οι παρεμβάσεις κι απόψεις που κατατέθηκαν θα κωδικοποιηθούν το προσεχές διάστημα και με την ολοκλήρωση της μελέτης θα αποτυπωθούν σε χάρτη ο οποίος θα περιλαμβάνει παρεμβάσεις στο σύνολο των διοικητικών ορίων του Δήμου Χερσονήσου.
Κρίσιμο μέγεθος για την κατάρτιση ενός άρτιου κι ολοκληρωμένου σχεδίου θεωρείται ο πραγματικός αριθμός των κατοίκων του Δήμου και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του, τα οποία πλέον και μπορούν να μετρηθούν και να καταμετρηθούν με τις πλέον σύγχρονες στατιστικές μεθόδους και μεθόδους προβολής στο μέλλον.
Ουσιαστική συζήτηση
Για μια ουσιαστική συζήτηση και μια δομημένη παρουσίαση των βασικών ζητημάτων που απασχολούν το Δήμο κι άπτονται του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου, έκανε λόγο μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ο Δήμαρχος Χερσονήσου κ. Ζαχαρίας Δοξαστάκης.
Ο κ. Δοξαστάκης αναφέρθηκε στα μεγάλα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη γύρω από την περιοχή, στις πραγματικές ροές επισκεπτών, ειδικά κατά τους θερινούς μήνες, αλλά και στην ανάγκη εξεύρεσης εναλλακτικών και ουσιαστικών λύσεων για όλα τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος.
Ο Δήμαρχος τόνισε τους τεράστιους μετασχηματισμούς που συμβαίνουν στις κοινωνίες, την ανάγκη υποστήριξης από την κεντρική Πολιτεία, αλλά και το γεγονός πως οι Δήμοι επωμίζονται συνεχώς βάρη που δεν έχουν δυνατότητες να σηκώσουν.
«Θεωρώ ότι έγινε μια πάρα πολύ καλή συζήτηση, όπου καταγράφηκαν όλα τα ζητήματα κι υπήρξε αναλυτική, ουσιαστική και πλήρης ενημέρωση» ανέφερε με δηλώσεις του ο Δήμαρχος Χερσονήσου κ. Ζαχαρίας Δοξαστάκης για να προσθέσει ότι μετά από 10 μήνες υπάρχουν πολλές δυνατότητες να «δούμε ένα σωστό, ορθό κι αποτελεσματικό σχεδιασμό χωρικής οργάνωσης του τόπου μας».
Διευκρίνισε παράλληλα πως σε όλη αυτή την πορεία θα υπάρχει συνεργασία, με την πολιτεία, τους μελετητές, τους τοπικούς φορείς και τους κατοίκους.